ЯКУ ПРОФЕСІЮ ОБРАТИ? ОСОБЛИВОСТІ ТРУДОВОГО РИНКУ НІМЕЧЧИНИ
ua
en ru
ЯКУ ПРОФЕСІЮ ОБРАТИ? ОСОБЛИВОСТІ ТРУДОВОГО РИНКУ НІМЕЧЧИНИ

Нині, обираючи майбутню професію, не достатньо враховувати лише  власні інтереси та хобі. Зважаючи на широкий вибір спеціальностей та економічну ситуацію тієї чи іншої країни, необхідно перш за все досконало проаналізувати трудовий ринок та надавати перевагу тим галузям, де  бракує нових спеціалістів.

Опрацювавши дані різних німецьких організацій, ми пропонуємо розглянути перелік найбільш затребуваних професій саме цієї країни, адже Німеччина – один із найпопулярніших напрямів серед українських студентів та молодих спеціалістів.

Стабільність німецької економіки ось уже декілька років поспіль приваблює молодь. І не дивно, адже саме тут рівень заробітної плати займає другу позицію у Європі, а кількість занятого населення у період з 2012 по 2017 рік зросла з 2,88 млн. до 32,16 млн. – це абсолютний рекорд!

З іншого боку стрімкий розвиток економіки спричинив нестачу кадрів окремих спеціальностей. Найбільше Німеччина потребує фахівців у таких галузях:

  • Медицина
  • ІТ
  • Інженерія
  • Педагогіка
  • Машинобудування
  • Сфера продажу.

Обираючи серед цього переліку «свою» галузь, необхідно враховувати також регіон, де дефіцит кадрів найвищий. Тому розглянемо ситуацію на трудовому ринку кожної  федеральної землі. Які спеціальності варто обирати на сході країни, а від яких краще відмовитись на заході?

На півдні країни домінує ІТ сфера: у Баварії більше, ніж в інших регіонах, необхідні нові спеціалісти з програмування та інформатики, а підприємства землі Баден-Вюртемберг відчувають гострий дефіцит консультантів по SAP (фахівець з впровадження інформаційних систем). А ось іноземцям з медичним дипломом знайти вдале робоче місце саме у цьому регіоні буде дуже важко. Найбільше шансів мають стоматологи.

 Для тих, хто хоче проживати у Гессені, варто звернути увагу на спеціальності в області фінансів. Також фінансових консультантів потребує Берлін та Гамбург.

Майбутнім педагогам та представникам сфери продажу краще обирати Рейнланд-Пфальц та Шлезвіг-Гольштейн. У цих регіонах прослідковується також дефіцит робочих професій: електрик та обслуговуючий персонал.

У Беремені, Бранденбурзі та Саксонії найбільше потребують представників галузі соціального забезпечення. При цьому земля Бранденбург шукає нових спеціалістів з догляду за хворими, а Саксонія – з догляду за людьми похилого віку.

Тюрингія, окрім соціальних робітників, останнім часом усе більше і більше потребує операторів промислового устаткування.

Окрім того, на сході відчувається дефіцит працівників готельно-ресторанного бізнесу. Найбільше регіон потребує кваліфікованих кухарів.

Серед технічних спеціальностей найбільш затребуваними є механік, електронник та ремонтник. Представникам цих професій слід обирати Саксонію, Саксонію-Анхальт або ж Тюрингію.

Окрім цих професій, на всій території Німеччини не вистачає інженерів. Сьогодні на ринку праці представлено близько 30 000 вакансій цього напряму.

Серед нових напрямів найбільше шансів отримати робоче місце мають SMM-спеціалісти. Це пов’язано зі стрімким розвитком та популярністю соціальних мереж. Поки що Німеччина не пропонує навчальних програм цього напряму, але представники масових комунікацій, маркетингу та реклами можуть легко самостійно опанувати цю професію. 

За даними однієї з найавторитетніших консалтингових агенцій Prognos до 2030 року ринок праці Німеччини буде відчувати дефіцит 3 млн. кваліфікованих кадрів. Тому найбільш перспективними та затребуваними професіями для іноземців залишаються як сьогодні, так і в найближчому майбутньому ті, які пов’язані з технічною та промисловою галузями. 

Який напрям та регіон обрати, вирішувати лише вам. Звичайно, наполегливість та завзятість допоможуть досягти успіху у будь-якій галузі, але, якщо у вас виникають сумніви з приводу вибору майбутньої професії та місця навчання, ми залюбки допоможемо їх подолати та прийняти не лише правильне, але й вигідне рішення.

Залишити запит

Заповніть форму і найближчим часом з вами зв'яжеться наш менеджер

Ваш коментар

Поділіться в соц.мережах
Дізнайтеся свої шанси на закордонне навчання Замовити безкоштовну консультацію