Три топових питання про мотиваційний лист, які виснажують розум аплікантів.
ua
en ru
Три топових питання про мотиваційний лист, які виснажують розум аплікантів.

№1 Про що мені писати? Немає у мене ні досвіду роботи, ні яскравих досягнень, і за кордоном не навчався і не стажувався.

Базовий принцип Мотиваційного листа - покажи себе як цікаву, що перспективну особистість із фокусом на нові знання.

Те, що немає досвіду роботи в шкільному віці, цілком котується. Розповісти можна про інші сфери свого життя, де результат позитивний і вагомий.

Як щодо спорту? Суспільного життя школи? Театрального гуртка? Практики в шкільній лабораторії? Можливо, ти вів шкільну газету або публікував статті в оглядач з шкільних предметів? А як же реферати на тему по (предмет вставити самим), яка підірвала клас? Так що там клас, її обговорювали по всій школі.

Можливо, ти брав участь в талант-шоу в літньому таборі, і взяв призове місце?

Щось точно вигідно виділяє тебе серед інших однолітків.

Дуже важливо! Не просто описати свій досвід і досягнення, а підкреслити, чому тебе навчив такий досвід або досягнення, і навіть, якщо результат не видатний, висновок, що тобі він дав, все одно написати слід. А також, як такий досвід і власні висновки пов'язані з програмою, на яку подаєш документи?

№2 А можна набрехати? Простіше прикрасити, ніж висмоктувати з пальця!

Мммм, НІ! У адресата мотиваційних листів величезний досвід в таких справах. Око - алмаз! Приймальна комісія читає такі листи тисячами, і відрізнити липу від правди зможуть без праці.

Більшість фактів перевіряється буквально трьома пошуковими запитами в інтернеті.

І не забувайте про етап особистої співбесіди. З 100% вірогідністю будуть ставити уточнюючі питання по листу.

Пам'ятаєте той серіал, де герой Тіма Рота - експерт по брехні - міг зчитати будь-яку брехню. А все тому, що знав де шукати, та й бачив вже він брехунів чимало. Тут та ж ситуація. Будь-яке хвилювання (а на співбесіді воно природно) викликає додаткові питання.

Якщо зважитеся на брехню, готуйтеся не тільки пам'ятати її всю до останньої, а й допридумувати деталі до легенди. Знову ж, коли придумщик посилається до уяви, а не до пам'яті, дуже помітно.

Трішки прикрасити можна, але дозовано!

№3 Напишіть мені мотиваційний лист?

Моя звичайна реакція: "Ви хочете, щоб я вас порекомендувала ВНЗ?" Я можу, але це не мотиваційний лист, а рекомендація. Якщо, ви хочете, щоб я написала лист ЗА вас.

ТО НІ! Вірніше, не зовсім "ні".

Пропоную, як в Матриці дві таблетки :) 1. Ми разом накидаємо план, а ви напишіть.

2) Ви напишіть, а потім разом розберемо, поправимо і відшліфуємо.

Вибирати вам. Третього не пропоную.

Всі мої колеги і я в Студії Red Arrow працюємо за принципом "зв'язки на морський вузол" з клієнтом і його завданнями. Готуючи студентів до здачі іспитів ми усі маємо на увазі сприяння в різних питаннях з фокусом на кінцеву задачу, тому що беремо на себе відповідальність. Мотиваційний лист - одна з таких.

Будьте впевнені, готуючись з нами до іспитів, вас не залишать один-на-один з написанням Мотиваційного листа.

Звичайно, багато нюансів слід враховувати в такого роду листах. Ви по суті продаєте себе. Це не тільки презентація та мотивація, а ще робота з запереченнями, відображення потрібного, і згладжування непотрібного, обґрунтування вибору і погляд в перспективу.

Але вже тема наступної статті. Далі буде....

Автор: Олена Купріянова

Академ Директор в Red Arrow Studio

Залишити запит

Заповніть форму і найближчим часом з вами зв'яжеться наш менеджер

Ваш коментар

Поділіться в соц.мережах
Дізнайтеся свої шанси на закордонне навчання Замовити безкоштовну консультацію