СТИПЕНДІЯ У НІМЕЧЧИНІ: РЕАЛЬНА МОЖЛИВІСТЬ ЧИ НЕДОСЯЖНА МРІЯ?
ua
en ru
СТИПЕНДІЯ У НІМЕЧЧИНІ: РЕАЛЬНА МОЖЛИВІСТЬ ЧИ НЕДОСЯЖНА МРІЯ?

Чи можливо отримати фінансування для  навчання у Німеччині? Більшість вважає, що стипендію мають право отримати лише ті студенти, які бездоганно навчаються або ж володіють супер інтелектом. Це не зовсім так. Звичайно, фонди очікують від вас високих результатів, але також дуже важливою є соціальна активність, участь у житті університету, міста і країни загалом та ваша громадянська позиція.

У Німеччині існує багато організацій, які надають фінансування молодим і перспективним спеціалістам. Усі вони існують окремо від університету. Варто звернути увагу також на те, що стипендії не покривають усі витрати на навчання, вони лише допомагають покращити фінансове становище студента, дають можливість більше часу приділяти навчанню, а не пошукам додаткового заробітку.

Пропонуємо розглянути список найпопулярніших фондів та організацій.

1.DAAD (DEUTSCHER AKADEMISCHER AUSTAUSCHDIENST)

Мабуть, це один з найвідоміших фондів, який надає стипендії для іноземних студентів. На відміну від інших ця організація щороку фінансує не декілька десятків, а декілька сотень бажаючих з країн минулого СНД.

Усі стипендії надаються на конкурсній основі. Відбір здійснюють експертні комісії, до складу яких входять професори німецьких та інколи українських вишів. Стипендії надаються здебільшого для студентів магістратури або випускників програми бакалаврату. Студенти першого курсу не можуть брати участь у конкурсі. Заяви бажано подавати за рік до початку програми (здебільшого їх приймають до розгляду восени для наступного навчального року).

До уваги береться академічна успішність, наукова кваліфікація, якість наукового проекту (аспіранти та вчені), мотивація (студенти), участь в олімпіадах, конкурсах тощо, знання німецької мови.

Фонд пропонує також короткострокові стипендіальні програми за обміном.

Стипендії надаються для всіх спеціальностей, особливі умови існують лише для медичного напряму.

Розмір стипендії залежить від програми і варіюється від 750 євро для студентів до 2000 євро для молодих викладачів, які мають намір продовжувати свою наукову діяльність.

Подача заяв одразу на декілька програм – неможлива.

Перелік доступних стипендіальних програм можна знайти на україномовному сайті організації:

https://www.daad-ukraine.org/uk/

2.DEUTSCHLANDSTIPENDIUM

Фонд надає можливість отримання стипендії майже для всіх бажаючих: студентів бакалаврату або магістратури, університету чи Fachhochschule. Розмір щомісячної стипендії складає 300 євро. При цьому половину коштів сплачує фонд, а інша частина надходить з бюджету підприємств, які у майбутньому зацікавлені у нових кваліфікованих кадрах. Стипендія надається щонайменше на два семестри.

Фонд надає перевагу талановитим студентам, які мають високі успіхи у навчанні. Також до уваги береться рівень особистої мотивації та сімейне становище.

Подати заяву можна безпосередньо у навчальному закладі. Заздалегідь варто ознайомитись з переліком університетів, які беруть участь у цій програмі.

Більше інформації можна дізнатись на сайті фонду (німецькою та англійською мовами):

https://www.deutschlandstipendium.de/index.html

 

3.BAFÖG

На отримання стипендії з цього фонду мають право лише ті громадяни, які живуть у Німеччині не менше 5 років або ж мають батьків, хоча б один з яких мінімум 6 років проживає у Німеччині і щонайменше три роки працює у цій країні.

Головна особливість – після закінчення університету необхідно повернути 50 % загальної кількості коштів. Тому такий варіант буде найкращим для тих, хто вже тривалий час працює у Німеччині та хоче отримати додаткову освіту.

https://www.xn--bafg-7qa.de/index.php

4.KONRAD-ADENAUER-STIFTUNG

Стипендія надається лише тим студентам, які вже отримали ступінь бакалавра і продовжують своє навчання за програмою магістра або ж за вищим ступенем, але не досягли 30 років.

Оскільки фонд носить ім’я  відомого політичного діяча Німеччини, перевага надається молоді з активною політичною та громадянською позицією, позитивним ставленням до демократії та повагою до іншої думки. Також велику увагу звертають на рівень успішності та мотивації заявника.

Від учасників програми очікується бажання приймати участь у різноманітних семінарах та тренінгах, які проводить фонд.

Розмір стипендії становить 850 євро для програми магістратури (сплачується два роки) та 1200 євро – для вищих ступенів (може сплачуватись до трьох років).

Заяви приймаються до 15 липня кожного року.

Більше інформації за посиланням:

https://www.kas.de/home

5.ROSA-LUXEMBURG STIFTUNG

Фонд підтримує студентів, які займають активну громадянську позицію стосовно демократичних цінностей, соціальної справедливості та солідарності. Тому для отримання стипендії необхідно не лише показати високі досягнення у навчанні, але й підтримувати політичну ідеологію самого фонду.

Приймати участь у програмі мають право лише ті студенти, які вже отримали диплом за ступенем бакалавра та бездоганно володіють німецькою мовою.

Розмір щомісячних виплат становить 750 євро. Додатково можливе покриття витрат на навчальні матеріали.

Заяви приймаються два рази на рік: до 15 жовтня для літнього семестру та до 15 квітня для зимового семестру навчання.

Більш детально з умовами можна ознайомитись на сайті фонду:

https://www.rosalux.de/

6.ALEXANDER-VON-HUMBOLDT-STIFTUNG

Фонд пропонує перелік різних стипендій для молодих академіків, які вже встигли продемонструвати високі досягнення у науковій діяльності.

Головна умова – наявність диплома ступеня бакалавру та досвід роботи за спеціальністю.

Розмір стипендії складає приблизно 2200-2800 євро на місяць. Окрім цього фонд надає індивідуального ментора, який допомагає та координує наукову діяльність учасника, а також можливість приймати участь в різних семінарах та наукових конференціях, мовних курсах.

З переліком програм та детальними умовами можна ознайомитись на сайті фонду:

http://www.humboldt-foundation.de/web/start.html

7.FRIEDRICH-EBERT-STIFTUNG

Один з небагатьох фондів, який пропонує стипендіальні програми для студентів бакалаврату.

Розмір стипендії – до 650 євро за місяць. Студенти з дітьми можуть отримати додаткові кошти на утримання своєї родини (приблизно 200-250 євро щомісяця). Для студентів-аспірантів щомісячні виплати становлять майже 1000 євро.

Для отримання фінансування необхідно показати достатній рівень успішності (середній бал атестату  – не нижче 2,0),володіти німецькою мовою на рівні не нижче С1, а також надати підтвердження зарахування до одного з німецьких університетів.

Фонд не надає стипендії лише для медичного напряму.

Заяву можна подати безпосередньо на сайті:

https://www.fes.de/

8.COPERNICUS STIPENDIUM

Проект створений спільно з Університетом ім. Гумбольдта у Берліні та Університетом Гамбургу, тому фонд надає фінансування перш за все саме у цих містах.

Фонд бере на себе зобов’язання повністю сплатити витрати на проживання, харчування, медичне страхування, громадський транспорт, а також візові збори. Додатково сплачуються кишенькові кошти у розмірі 200-220 євро щомісячно. Стипендіатам надається житло.

Програма триває шість місяців і надає перевагу громадянам країн центральної Азіїї та Європи.

Фінансування надається за такими напрямами навчання:

  • Право,
  • Політологія
  • Економіка
  • Соціальні науки
  • Природничі науки
  • Архітектура

Основні умови для участі:

  • Знання німецької мови на рівні В2-С1
  • Мінімум три семестри успішного навчання в університеті за ступенем бакалавра

Більш детальна інформація – на сайті фонду:

https://www.copernicus-stipendium.de/

9. HEINRICH-BÖLL-STIFTUNG

Фонд кожного року забезпечує фінансуванням близько 1200 студентів усіх національностей та усіх спеціальностей, як в університетах, так і в Hochschule. Від учасників очікуються високі досягнення у навчанні, активна громадянська позиція та зацікавленість екологією навколишнього середовища, демократією, правами людини та рівноправ’ям.

Приймати участь можуть лише студенти, які навчаються за напрямом магістратури або іншим післядипломним напрямом. Програми бакалаврату НЕ фінансуються.

Відбір учасників проходить у три етапи:

  • Відправка заяви та документів (онлайн) – два рази на рік: до 01.03 та до 01.09
  • Співбесіда з представником фонду
  • Участь у спільному семінарі, групова та індивідуальна бесіда

10. ІНШІ СТИПЕНДІАЛЬНІ ПРОГРАМИ

  • Існує також безліч інших фондів, які надають фінансування залежно від місця навчання, напряму або ж навіть релігійних уподобань. Наприклад, існують фонди, які активно підтримують студентів-католиків.
  • Також існують стипендії для окремих груп населення: переселенців, молодих сімей з маленькими дітьми, сиріт, осіб з обмеженими можливостями тощо.
  • Деякі підприємства надають повне або часткове фінансування для студентів, яких у майбутньому бачать своїми спеціалістами.

 

Як бачите, Німеччина пропонує безліч можливостей для освіти та розвитку сучасної молоді. Головне – правильно та своєчасно ними скористатись. Наша агенція залюбки допоможе вам розкрити свій потенціал та отримати винагороду за свої старання!

 

Наші контактні данні:  01030, м. Київ, вул. Ярославів Вал, 7, оф 203; Тел: +380636376312

Залишити запит

Заповніть форму і найближчим часом з вами зв'яжеться наш менеджер

Ваш коментар

Поділіться в соц.мережах
Дізнайтеся свої шанси на закордонне навчання Замовити безкоштовну консультацію