Як перемогти страх розмовляти англійською?
ua
en ru
Як перемогти страх розмовляти англійською?

Вивчаючи мову, ми освоюємо нюанси граматики та певні відмінності значення слів, ось ми вже читаємо літературу в оригіналі і навіть не чекаємо озвучення наступної серії улюбленого серіалу, ммм ... суцільне задоволення. Але як тільки нам зустрічається носій мови, у нас моментально настає «оторопіння», оніміння, відбирає мову, ну, ви розумієте, що мається на увазі, але ж?

Таким англомовним незнайомцем, «що спонукає нас до відповіді», може виявитися будь-хто:

  • турист, який шукає дорогу;
  • потенційний клієнт або бізнес-партнер, особиста бесіда з яким, обіцяє розширити ваші професійні межі;
  • новий шанувальник в соцмережах.

Та хто завгодно! І тут важливо, щоб саме в цей момент не мовчати.

Що це? Мовний бар'єр? Чому це відбувається?

Наш партнер по підготовці до міжнародних тестів англійської мови IELTS Студія Red Arrow, в особі викладача Олени Купріянової погодилися прокоментувати ситуацію і дати свої рекомендації як краще перемогти свій страх спілкування англійською мовою.

Страх говорити англійською мовою - це страх перед нетиповою ситуацією. Так буває, ми потрапляємо в ступор, через відсутність подібного досвіду. Страх допустити помилку. Ми так боїмося здатися смішними, некмітливими, некомпетентними, що вважаємо за краще просто кивати або посміхатися. Найсміливіші вступають в розмову з ‘Yes’ і ‘No’. Знайоме?

На всі ці страхи і виправдання рішення одне - почати говорити!

Страх і сором говорити повільно або з акцентом (тобто вам не подобається, як ви самі звучите іншою мовою). У вашій голові ви «звучите» відмінно, а в реальності ... як старий аналоговий аудіозапис.

Страх не зрозуміти співрозмовника. Даний пункт об'єднує в собі все перераховане вище. «Моя швидкість говоріння, помножена на помилки, ніяк не сприяє взаєморозумінню». Як на мене, так остання фобія зовсім дріб'язкова. Адже завжди можна попросити повторити, перефразувати. І всього на всього потрібно завчити 2-3 короткі прохання англійською. Ви витратите 10 хвилин, щоб завчити, а користуватися будете все життя). Так, саме все життя, так як навіть, якщо ваша англійська злетить до висот, завжди буде слово, фраза, ідіома, оборот, і навіть акцент, які ви зрозумієте не відразу.

Залиште ці страхи! Вся правда в тому, що ваш співрозмовник про них і не здогадується, вони у вас в голові.

Поставте себе на його місце. Йому потрібна допомога, він шукає спілкування, зацікавлений у співпраці і т. д. З помилками або без, без різниці.

Починаючи розмову англійською мовою, у вас як мінімум є три сценарії на вибір:

  1. Видихнути і говорити з помилками, допомагаючи собі жестами та включати весь арсенал міміки. Напевно співрозмовник відразу зрозуміє, що ви не дуже добре знаєте мову. Але це не головне. Головне, щоб він вас зрозумів, у вас відбувся діалог, а ви отримали дорогоцінну практику і досвід (thumbs up!).
  2. Нервуватися, переживати і довго думати над кожним словом. І ви зможете видавити з себе складну, граматично коректну і витончену фразу. Все буде правильно. Але ви майже гарантовано втратите співрозмовника.
  3. Запастися міні-шаблоном завчених фраз, ну, або підготуватися до майбутнього діалогу (звичайно, для спонтанних ситуацій не спрацює на 100%, але впевненості додасть однозначно).

Очевидно, перший спосіб краще. І чим частіше ви будете говорити з іноземцями, тим краще стане ваша мова. Це той самий розмовний скілл, який отримати, а в решті решт поліпшити, по-іншому не вийде.

Є лише крихітна проблема ... Де взяти стільки практики?

Початківцям і тим, що володіють англійською на середньому рівні:

  • Імітуйте, тобто повторюйте і імітуйте фрази, почуті в подкастах, з фільмів, в треках до підручників. Переоцінити таку практику неможливо.
  • Дивіться відео з відповідним темпом мови. Особливо улюблені. Що ж, не перестрибуйте через три сходинки. Вибирайте відео ретельніше.
  • Знайдіть співрозмовника по Skype / Viber / Whatsup. Це веселий і ефективний спосіб "апнути" свою англійську. Знайдіть групи в соціальних мережах або сервіси, в яких люди з усіх куточків світу залишають запити. Відгукуйтеся на них і слухайте живу, нерафіновану мову. Запишіться на відкриті заняття з практики (бажано з носієм), по типу Speaking Club. Можливо, тільки цього буде достатньо, щоб позбутися від страху говорити англійською.

А може ви - той самий щасливчик, який знає англійську добре, може розповісти кілька анекдотів і поміркувати на тему дружби між чоловіком і жінкою?

Як же подолати залишки мовного бар'єру? Для вас існує тільки один рецепт: зануритися у мовне середовище з головою. І відтворити її вдома своїми силами не вийде.

Оптимальний варіант - відпустка в англомовній країні.

Але давайте відверто: швидше за все ви поїдете на відпочинок з сім'єю або партнером, і більшу частину часу проговорите на рідній мові. А англійською - тільки з продавцями сувенірів. Сумнівна практика.

Занурення у мовне середовище

Хороший вибір: поїхати за кордон і поєднати коротку мовну програму і тревеллінг в англомовних країнах. З особистого досвіду і досвіду своїх студентів знаю, там і акцент відкоригують, і навчать справжній розмовній мові, і «страхи вилікують»))).

Краще за вибором програми, школи і навіть країни для подібного занурення звертатися до професіоналів, тим, хто перевіряв і тестував їх особисто, хто може організувати ефективне занурення і «викроїти» потрібний набір активностей з оптимальним використанням часу.

Рекомендації підготовлені Оленою Купріяновою, викладачем Студії Red Arrow.

Команда освітнього агентства StudySo зможе професійно допомогти вам з вибором потрібної вам програми і школи, яка буде відповідати вашим цілям і потребам. У разі вже хорошого рівня володіння англійською мовою Студія Red Arrow зможе підготувати вас до міжнародного тесту IELTS на належному рівні.

Будемо раді подальшій комунікації!

Навчайся та будь успішним!

Залишити запит

Заповніть форму і найближчим часом з вами зв'яжеться наш менеджер

Ваш коментар

Поділіться в соц.мережах
Дізнайтеся свої шанси на закордонне навчання Замовити безкоштовну консультацію