Як ви розумієте, що прогресуєте в англійському?
ua
en ru
Як ви розумієте, що прогресуєте в англійському?

Навіщо потрібно вимірювати досягнення і відслідковувати прогрес у цілому?

Коли ми тільки розпочинаємо вивчення мови, наш прогрес важить багато та є агресивним. Зовсім не дивно - додав 10 слів до 0, потренував ключові фрази з набору "Англійська для виживання" і освоївши пару прикметників для опису погоди за вікном, ми вже зробили ривок високо і далеко на шкалі абцісс і ординат. Чим більше нових слів ми дізнаємося, чим глибше пізнаємо системний лад мови, тим складніше виявляється просунутися, і тим більше, відстежити прогрес. Як і в спорті, "ефект плато" неминучий.

Після пари-трійки рівнів (CEFR levels) графік на шкалі прогресу зрадницьки вирівнюється в пряму стагнації.

І ось вже на горизонті мотивація махає нам "Прощавай!" Саме на такому етапі більшість студентів роблять тривалу паузу і з часом залишають спроби вивчити мову зовсім.

"Точно, як в аптеці" - це не про вивчення мови. Проте, якщо прогрес не відчутний емоційно, то виробленню * дофаминов потрібно допомогти.

Навіщо вимірювати прогрес?

Якщо не відстежуюте результатів своїх зусиль, ви не відчуваєте зчіпки з реальністю, не знаєте, на якому саме відрізку шляху перебуваєте, скільки вже зроблено, і скільки ще попереду. Якщо є можливість оцінити, скільки ваш інгліш додав у вазі, то ця цифра рухає вас в перед, живить і мотивує ваше самолюбство.

  • Ви вчасно поінформовані, коли пора міняти стратегію. Як тільки з'явилися перші ознаки уповільнення, саме час пробувати нові методи і підходи. Що детальніше зріз вимірювання прогресу, тим точніше ви знаєте, що працює саме для вас, а що "в піч".
  • Мінімізація ризиків кинути цю невдячну справу. Якщо долають лінь і прокрастинація, стає складно і незрозуміло, просто озирніться на шлях, що вже пройшли, оцініть, який шмат вже відкушено від граніту англійської, скільки вже всього зроблено і як багато вже знаєте і можете. Кинути почате не буде більш здаватися гарною ідеєю. Ви швидше за все віддасте перевагу продовжити, ніж здатися.

Відібрала самі "робочі" методи вимірювання прогресу.

1. Ставте маленькі цілі і досягайте їх.

Використовуйте метод простих калькуляції. В цифрах.

Наприклад: за тиждень вивчив 20 нових дієслів та встиг їх застосувати в останньому творі (блозі, відео презентації).

Або за 3 місяці прочитав 2 книги англійською (о, навіть в оригіналі, вау!), Впевнено підспівую під пару нових хітів з музичних чартів.

Або, розмістив замовлення на amazon.co.uk / eBay і вже отримав свою посилочку.

2. Ведіть індивідуальні словники або списки слів.

Не обов'язково вести зошит з трьома колонками, є і більш практичні способи. Додатки, такі як Quizlet чудово підходять для сортування слів та інтерактивного тренування. Це такий собі банк вашого активного словникового запасу.

3. Повернення до пройденого.

Прочитавши статтю в журналі, веб-сторінку новинного сайту, відзначте для себе, що зрозуміло, а що залишається як в тумані. Через кілька тижнів поверніться до матеріалу і з задоволенням відзначте, що сенс вже заграв в деталях) Ця практика точно дає розуміння, поліпшується ваша англійська, а якщо ні, то на що переключити фокус - вчити більше слів, натиснути на граматику.

4. CRM and ProSites.

Деякі школи англійської пропонують свої власні додатки або он-лайн платформи. Найбільш просунуті за допомогою таких платформ і он-лайн компонентів вирішують питання вимірювання та оцінки прогресу студентів.

Це приголомшливий інструмент для активної практики лексики і граматики в рамках того чи іншого курсу, і одночасно точні системи аналізу прогресу в різних площинах знань і навичок кожного окремого студента.

Найзручніше і цінне в таких додатках і платформах, то що такий звіт можна отримати в будь-який час навчання. Наприклад, сервіс EnglishU вже давно використовується Студією Red Arrow для аналізу успішності і прогресу студентів на навчання. Раз в тиждень методист, викладач, та й самі студенти можуть бачити в цифрах, діаграмах, як змінюється їх той чи інший навик, і що варто прокачати, і як саме.

5. Міжнародні системи іспитів або он-лайн тести на визначення рівня.

Такого роду тести дають чітке уявлення про ваші сильні і слабкі сторони. Проходити такі тести краще кожні 6-8 місяці безперервного вивчення мови. Показуючи ваш загальний рівень в цілому і кожен з скілів (від англ. Skill – навичок) окремо, вони безцінні в плані індикації тонкощів, які вам наобхідно поліпшити.

Висновок: регулярний аналіз свого прогресу в будь-якому навчанні не тільки є корисний, але і критично важливий для стабільного розвитку.

Користуйтеся із задоволенням!

* Дофамін - гормон, який відповідає за задоволення від досягнутого результату.

Стаття підготовлена Оленою Купріяновою

Director of Studies to Red Arrow English Studio

Залишити запит

Заповніть форму і найближчим часом з вами зв'яжеться наш менеджер

Ваш коментар

Поділіться в соц.мережах
Дізнайтеся свої шанси на закордонне навчання Замовити безкоштовну консультацію