Медична освіта у Німеччині
ua
en ru
Медична освіта у Німеччині

Лікувальна справа – одна із найпрестижніших, найбільш шанованих та найбільш оплачуваних професій у Німеччині. Середня заробітна плата лікаря становить 65 000 євро на рік. Однак ті, хто обрав для себе шлях медицини, має бути готовим до відповідальної копіткої праці, постійного розвитку та вдосконалення. Саме ця професія вимагає особливої відповідальності, самодисципліни та не допускає права на помилку. Медична освіта у Німеччині ставить високу планку до майбутніх медичних фахівців. Починаючи від жорстких умов відбору та шаленого конкурсу, обов’язкового поєднання практики з теорією, іспитів на державному рівні, етапів практичного досвіду у ролі практиканта, асистента та ін.., аж до моменту отримання заповітної ліцензії на незалежну лікарську практику – ось із чим доведеться зіштовхнутись на шляху до заповітної мрії!

Як побудована медична освіта в Німеччині?

Початок навчання за напрямом лікувальна справа у більшості університетів можливий тільки із зимового семестру, тобто із жовтня місяця. Термін навчання, як правило, становить 6 років та 3 місяці, однак у деяких випадках може бути і довше. Адже, у цьому випадку особливо важлива не швидкість, а якість. Увесь період навчання можна поділити умовно на 3 періоди, перший і третій з яких завершується обов’язковим державним іспитом:


1. Доклінічний період тривалістю 4 семестри (2 роки). Він передбачає отримання базових знань в області гуманітарних, медичних та природничих наук. Студенти вже на початку навчання отримують практичні навички догляду за хворими та надання першої невідкладної допомоги.

2. Клінічний період загальною тривалістю 6 семестрів (3 роки). Клінічний період навчання включає вивчення природничо-наукових та клінічних дисциплін загальної патології та методів лабораторного і лікувального обстеження. Основною метою клінічного періоду є отримання знань в області клінічних дисциплін, принципів та алгоритму постановки діагнозу, а також розробці плану лікування.

3. Практика (1 рік). Період практики передбачає відпрацювання знань, умінь та навичок, отриманих за весь період навчання. Студенти під керівництвом свого лікаря-куратора залучаються до діяльності з метою подальшого поглиблення знань в області медицини, а також можуть приймати участь у клінічних обговореннях (конференціях).


Після закінчення медичного вузу випускник отримує перше професійне звання, а саме лікаря – практиканта. Молодий спеціаліст має пропрацювати 1,5 роки в якості лікаря-практиканта та напрацювати досвід і позитивні рекомендації. Після чого він рухається до наступної сходинки і може працювати лікарем-асистентом. І лише згодом, через декілька років лікар-асистент стає лікарем – спеціалістом, тобто отримує ліцензію на практичну діяльність.


Іноземні лікарі, що вже пройшли інтернатуру та ординатуру після підтвердження свого диплому кваліфікуються як лікарі-асистенти.

Що важливо враховувати при виборі університету та подачі заявки?

Освіта у Німеччині доступна кожному, студенти-громадяни не європейських країн не є виключенням. Варто відзначити, що вони мають квоту 5-8%. Вступний іспит відсутній. Студенти отримують запрошення на навчання на основі попередніх академічних досягнень. Отже, до уваги беруться знання німецької мови, середній бал шкільного атестату та навчання в українському ВНЗ. Для громадян країн ЄС дозволяється здати тест TMS, результати якого можуть бути враховані замість попередніх показників академічної успішності шкільного атестату та навчання в університеті. Для громадян неєвропейських країн цей тест не є релевантним. Прохідний бал для вступу на програму за фахом «лікувальна справа» згідно німецької системи оцінювання - 1.0-1.4.

При виборі німецького ВНЗ варто враховувати рейтинг навчального закладу, прохідний бал та свої можливості. Очевидно, що в таких навчальних закладах як Університет Хайдельберг, Університет Гумбольдта, ЛМУ критерії для вступу будуть значно вищі ніж в університетах маленьких міст, таких як Університет Магдебург, Університет Зарланд та ін. Обираючи медичний ВНЗ у Німеччині, варто також звертати увагу на територіальну приналежність, наявні спеціалізації та рівень технічного оснащення.
Спираючись на власний досвід, можемо сказати, що більшість наших студентів обирає для навчання університети, розташовані у Західній частині ФРН та в землях Баварії і Баден Вюртемберг.

Які умови вступу до медичних ВНЗ Німеччини для громадян країн не Євросоюзу?

Після 11 класів навчання  Штудієнколег
Умови:
- основні документи (шкільний атестат з додатком та сертифікат німецької мови рівня В2);
- вступний іспит (німецька мова та математика).
Після 1-2го курсу ВНЗ на батьківщині  1й курс факультету Лікувальна справа
Умови:
- основні документи (шкільний атестат з додатком, довідка з університету та сертифікат німецької мови рівня С1-С2);
- вступний іспит відсутній.
Після 3-5го курсу ВНЗ на батьківщині  підвищений семестр
Умови:
- основні документи (шкільний атестат з додатком, довідка з університету та сертифікат німецької мови рівня С1-С2);
- вступний іспит відсутній.

Яка вартість навчання?

Оплата за навчання у державних ВНЗ Німеччини відсутня, студенти платять лише семестровий внесок згідно якого отримують безкоштовний проїзний квиток та інші студентські привілеї. Винятком є навчальні заклади, розташовані у Землі Баден Вюртемберг. Оплата там становить 1500 євро за 1 семестр. Усім студентам дозволяється працювати 20 годин на тиждень. Однак, у випадку навчання за напрямом «лікувальна справа» не варто розраховувати на можливість поєднання навчання та праці. Зі слів наших студентів через навчальне навантаження часу для паралельної праці просто не має.

У яких університетах Німеччини є факультет «Лікувальна справа»?

У Німеччині всього 35 державних та 4 приватних навчальних закладів, де є факультет лікувальна справа. Пропонуємо ознайомитись зі списком найбільш популярних навчальних закладів:
- Баден Вюртемберг: Університет Фрайбург, Університет Хайдельберг, Університет Манхайм, Університет Тюбінген;
- Баварія: Університет Ерланген-Нюрнберг, ЛМУ, Університет Регенсбург, Університет Вюрцбург;
- Берлін: Університет Гумбольдта, Вільний Університет;
- Гамбург: Університет Гамбург;
- Гесен: Університет Франкфурт на Майні, Університет Гісен, Університет Маргбург, Університет Рошток;
- Нідерзаксен: Університет Гетінген, Університет Гановер;
- Північна Рейн-Вестфалія : Університет Ахен, Університет Бохум, Університет Бонн, Університет Дюсельдорф, Університет Дуісбург-Ессен, Університет Кельн, Університет Мюнстер, Університет Майнц;
- Заарланд: Університет Заарланд;
- Заксен: Університет Дрезден, Університет Лейпциг;
- Заксен-Анхальт: Університет Халле-Віттенберг, Університет Магдебург;
- Шлезвіх-Хольштайн: Університет Кіль, Університет Любек;
- Тюрингія: Університет Йена.


Звертаємо вашу увагу, що для отримання позитивного рішення щодо вашого запрошення на навчання не менш важливим є правильно оформлений пакет документів, правильно оформлена та подана у зазначені терміни заявка.

У разі, якщо ваш рівень німецької мови поки не відповідає необхідному, освітня агенція StudySo допоможе підібрати потрібний курс, врахувавши ваші побажання та цілі. Якщо ж ви вже отримали потрібний сертифікат, ми з радістю підберемо найкращі програми для навчання у ВНЗ Німеччини та сплануємо для вас покроковий план усіх подальших дій.

Наші контактні данні:

01030, м. Київ, вул. Ярославів Вал, 7, оф 203; Тел: +380636376312

Залишити запит

Заповніть форму і найближчим часом з вами зв'яжеться наш менеджер

Ваш коментар

Поділіться в соц.мережах
Дізнайтеся свої шанси на закордонне навчання Замовити безкоштовну консультацію