FCE vs. IELTS. Навіщо потрібен міжнародний сертифікат? Який саме обрати?
ua
en ru
FCE vs. IELTS. Навіщо потрібен міжнародний сертифікат? Який саме обрати?

Нині сучасне життя сприймається як глобальна сутність, що передбачає інтеграцію на міжнародному рівні культури, науки та освіти. Найбільш цікавими країнами інтеграції для нас є країни Західної Європи, Канади та США. Міжнародний сертифікат може знадобитись якщо ви:

  • плануєте вступити до коледжу/університету за кордоном;
  • бажаєте отримати об'єктивну оцінку своїх поточних знань;
  • маєте намір отримати місце стажування в іноземній компанії;
  • хочете розширити свої професійні можливості (відрядження, професійне навчання) і просунутися по кар'єрних сходах.

Тестами на отримання міжнародного сертифікату є IELTS, TOEFL та Кембриджські іспити (для школярів та дорослих  - KET, PET, FCE, CAE, CPE; бізнес англійська- BEC; для викладачів TKT, CELTA, Delta). Кожен із тестів має свої особливості, хоча в загальному є аналогічними і схожими за своєю суттю та задачам. Вони розроблені, щоб підтвердити поточний рівень мови кандидата і не припускають ніяких прохідних балів. Оцінка дається рівню наявних знань.

Зокрема, IELTS і TOEFL - це діагностичні іспити, які дають оцінку, своєрідний зріз, вашим знанням тут і зараз. Кембриджські іспити якраз підтверджують досягнутий рівень (B1 - Intermediate, B2- Upper-Intermediate, C1 - Advanced, C2 - Proficiency).

Виходить, що вибір іспиту залежить від того, які саме вимоги запитуючої сторони. Чи достатнім буде для вступу до ВНЗ за кордоном рівень B1-Intermediate? Або чи задовольнить бал IELTS 6.0 роботодавця? І так, існує шкала еквівалентності екзаменаційних балів міжнародної системи рівнів англійської мови (CEFR).

Говорячи про популярність іспитів ...

Беручи до уваги мету отримання міжнародного сертифікату (вступ до ВНЗ за кордоном, підтвердження рівня, або отримання місця стажування та ін.) всі ці іспити безумовно їх вирішують. IELTS є достатньо «молодий» у порівнянні з TOEFL, але саме він більш популярний в світі.

Варто також згадати, що вони відрізняються за походженням: Кембриджські іспити та IELTS - британські, TOEFL - родом з США. На це варто звернути увагу, якщо ви знаєте, кому «в руки» потрапить ваш сертифікат.

Трохи цифр і статистики ...

Зараз IELTS визнається в понад 7000 навчальних закладах і як мінімум в 135 країнах включаючи Великобританію, Ірландію, Австралію, Нову Зеландію, Канаду, Південну Америку та країни Західної Європи. Починаючи з 2004 року кількість ВНЗ у США, що приймають результати IELTS стрімко зростає.

Для пошуку роботи, чи місця стажування в Австралії, Канаді, Новій Зеландії IELTS вже "must-have". При працевлаштуванні в Данії, Швейцарії, Туреччині, Польщі, Італії, Бразилії та багатьох інших країнах вас запитають про наявність саме IELTS.

Беручи до уваги популярність IELTS та FCE, пропонуємо зосередитися далі саме на них.

Яка структура у цих іспитів?

Кембриджські іспити FCE/CAE та IELTS мають тотожну структуру. У них входять тестування таких навичок мови, як аудіювання (сприйняття на слух), читання, письмо і усне мовлення. Ключова різниця структури FCE і CAE в тому, що вони містять додаткове завдання в розділі читання – «Use of Language» - це завдання комбінує в собі тестування знань кандидата граматики і лексики мови. Розділ говоріння «Speaking» теж трохи відрізняється. Під час усної частини IELTS кандидат «спілкується» з екзаменатором тет-а-тет, а ось під час здачі частини говоріння в FCE або CAE в одному з етапів кандидата просять збудувати діалог з іншим кандидатом.

Як оцінюються іспити? Чи можна їх провалити?

Для кожного з міжнародних іспитів розроблена своя шкала балів. IELTS оцінюють за 9-ти бальною (з кроком 0.5) системою. Максимальні бали в IELTS можуть бути 8.0, 8.5 (впевнений користувач), 9.0 (рівень експерта).

Складаючи Кембриджські іспити максимально можна набрати 200 балів, де у відсотковому співвідношенні налічують бал за кожен розділ, від 20-40%.

Що стосується, чи можливо провалити іспит? Скоріше ні ніж так. Наприклад, IELTS не передбачає оцінку «fail», хоча в тестах FCE і CAE така «опція» є.

Як вже зазначалось раніше, IELTS вважається діагностичним іспитом, що означає, після здачі ви будете точно знати на скільки добре або погано ви володієте мовою в тому чи іншому навику.

Сертифікати FCE і CAE ви отримаєте, якщо пройдете бар'єр 60%. Це буде означати лише, що ви не дотягуєте до B2 (FCE) або C1 (CAE). Оцінка рівня також має додаткове маркування (A, B, C), тобто, на відмінно, добре і задовільно. Тому ці іспити вважаються кваліфікаційними, більш прискіпливо оцінюють, та більш точно визначають рівень.

Який іспит здати легше? І який, все-таки, вибрати?

Викладачі, які готують до цих іспитів, без винятку говорять, що IELTS здати набагато легше, ніж Кембриджський тест. Ось ряд переваг:

  • IELTS гарантує отримання сертифікату з будь-яким результатом. Інше питання, що на заповітний бал потрібно готуватися відповідно.
  • Тривалість іспиту. Весь іспит IELTS займає 2 години і 45 хвилин. Кембриджський іспит - близько 5 годин.
  • Доступність. IELTS можна здавати хоч кожні 2 тижні. А ось, FCE доступний лише 3-4 рази на рік.
  • IELTS більш демократичний за своєю структурою і змістом. Часу на підготовку до Кембриджського іспиту потрібно в кілька разів більше: отримати тут вищу оцінку «А» вкрай складно.

При всій схожості цих іспитів, мабуть, найбільшою перевагою на користь Кембриджських іспитів є те, що їхні сертифікати видаються довічно. IELTS же актуальний лише 2 роки.

Здавати IELTS і FCE однаково важко на психологічному рівні, але цілком реально з хорошим наставником, при правильному підході і стратегії.

Очевидно, що це не звичайні тести з англійської. Вони вимагають набагато вищого рівня знань, отримати які можна тільки при спеціальній підготовці.

Зміст матеріалу даної статті базується на основі практичного досвіду та викладено зі слів Олени Купріянової, викладача Red Arrow Studio.

 

Який би іспит для отримання сертифікату міжнародного рівня ви не обрали, Red Arrow Studio нададуть вам якісну та кваліфікаційну підготовку для досягнення потрібного вам результату у зазначені терміни, а освітня агенція StudySo допоможе у виборі освітньої програми, що відповідатиме вашим цілям, потребам і можливостям.

Залишити запит

Заповніть форму і найближчим часом з вами зв'яжеться наш менеджер

Ваш коментар

Поділіться в соц.мережах
Дізнайтеся свої шанси на закордонне навчання Замовити безкоштовну консультацію