ДУАЛЬНА ОСВІТА У НІМЕЧЧИНІ АБО «НАВЧАЙСЯ, ПРАЦЮЮЧИ»
ua
en ru
ДУАЛЬНА ОСВІТА У НІМЕЧЧИНІ АБО «НАВЧАЙСЯ, ПРАЦЮЮЧИ»

Усе більше і більше можливостей відкривається перед сучасною молоддю. Світ постійно змінюється, модернізується, ринок праці потребує усе більше нових кваліфікованих кадрів, тому система освіти також не стоїть на місці. Ми кожного року чуємо про появу нових програм, спеціальностей, професій, які дивують одних та є вже звичними для інших. Саме про одну з таких можливостей далі піде мова. Чи чули ви щось про дуальну освіту (Duales Studium)? Для української молоді це словосполучення поки що мало знайоме, а ось більшість абітурієнтів Німеччини обирає саме такий шлях здобуття вищої освіти.

ЩО ТАКЕ DUALES STUDIUM?

Це поєднання практичної та теоретичної частини навчання. При цьому, усі необхідні знання студент отримує на базі університету, а відпрацьовує їх на підприємстві чи фірмі, з якою співпрацює навчальний заклад.

Така система була започаткована саме у Німеччині і зараз присутня в інших європейських країнах. Дуальна освіта звичайного студента перетворює на молодого, динамічного та досвідченого спеціаліста, який точно знає, чого хоче від життя. Вона відкриває не тільки нові можливості для навчання, але і приносить дохід, що, звичайно, є дуже приємним бонусом для молоді.

ОСОБЛИВОСТІ ДУАЛЬНОЇ ОСВІТИ

Дуальна освіта передбачає постійний зв’язок навчального закладу з роботодавцем. Підприємства замовляють університетам певну кількість навчальних місць для майбутніх спеціалістів. Студенти працюють за обраним фахом під час усього періоду навчання. Ви можете три місяці відвідувати лекції, а наступні три місяці працювати і удосконалювати отримані навички. Можливо, ви тиждень будете ходити до університету, а тиждень напрацьовувати практичний досвід. Є варіант також одночасного поєднання навчання та практики: зранку – пари, після обіду – робота або навпаки. Усе залежить від програми, яку ви обираєте та від контракту з роботодавцем.

Цікаво, що лекції проводять не тільки викладачі, але і працівники вашого підприємства, які залюбки діляться своїм практичним досвідом. 

ВИДИ ДУАЛЬНОЇ ОСВІТИ

Існує 4 види дуальної освіти:

  • Подвійні освітні напрями з інтегрованим навчанням (Ausbildungsintegrierende duale Studiengänge)
  • Подвійні освітні напрями з інтегрованою практикою (Praxisintegrierende duale Studiengänge)
  • Професійно-інтегровані освітні напрями (Berufsintegrierende duale Studiengänge)
  • Професійне індивідуальне навчання (Berufsbegleitende duale Studiengänge)

Подвійні освітні напрями з інтегрованим навчанням (Ausbildungsintegrierende duale Studiengänge)

Поєднання навчання за ступенем бакалавра та професійно-технічною освітою (Bachelor-Abschluss und IHK/HWK-Abschluss). Умовою для зарахування є атестат базової середньої освіти. Термін навчання – 4 роки. Обов’язковим, як правило, є укладення договору між студентом та роботодавцем.

За цією системою професійною підготовкою частково займається навчальний заклад. Таким чином, гарантується певне співвідношення між теорією під нас навчання та практикою на підприємстві.

Подвійні освітні напрями з інтегрованою практикою  (Berufsintegrierende duale Studiengänge)

Поєднання навчання за ступенем бакалавра з інтегрованими практичними блоками. Умовою для зарахування є професійна освіта або ж професійний досвід роботи, а також атестат про одержання базової середньої освіти. Тривалість навчання – 3-4 роки. Укладення договору між студентом та роботодавцем є обов’язковим.  

Програма передбачає часткову зайнятість на підприємстві або ж тривалі фази практики, які не можна порівнювати з практикою під час «звичайного» навчання, адже вони узгоджені з теоретичним наповненням лекцій, що сприяє постійному оптимальному взаємозв’язку теоретичного та практичного наповнення.

Професійно-інтегровані освітні напрями (Berufsintegrierende duale Studiengänge)

Поєднання навчання за ступенем бакалавра та часткової зайнятості на підприємстві. Обов’язковим для зарахування є наявність професійної освіти. Шкільний атестат не вимагається. Між студентом та роботодавцем укладається договір щодо часткової зайнятості на підприємстві, у якому передбачена щоденна трудова діяльність.

Деякі навчальні напрями передбачають можливість отримання кваліфікації майстра або механіка.

Професійне індивідуальне навчання (Berufsbegleitende duale Studiengänge)

Передбачає поєднання навчання та роботи з повною зайнятістю на підприємстві. Мова йде про індивідуальне навчання паралельно щоденній трудовій діяльності. Семінари – лише один раз на тиждень. При цьому, роботодавець бере на себе зобов’язання полегшити трудове навантаження на студента. Атестат про здобуття базової середньої освіти не вимагається.

МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАОХОЧЕННЯ

Для більшості абітурієнтів дуже важливу і, навіть, вирішальну роль під час вибору майбутнього навчання відіграє матеріальна сторона. Часто доводиться відмовитись від омріяної освіти за кордоном через неспроможність фінансово себе забезпечувати.

Дуальна освіта, звичайно, гарантує високі перспективи на майбутнє, вигідне працевлаштування, та вирішальним аргументом на користь цієї програми є також повна або часткова матеріальна підтримка студента.

Роботодавець зобов’язується сплачувати усі, передбачені університетом, внески. Окрім цього, зазвичай, підприємство сплачує стипендію або заробітну плату у розмірі приблизно від 500 до 1000 євро. Розмір такої стипендії залежить від напряму навчання та самого підприємства.

Усі зобов’язання з приводу матеріального забезпечення закріплені у договорі між студентом та роботодавцем. 

Правила деяких підприємств передбачають сплату заробітної плати лише під час безпосередньої практики, внески за навчання вони мають право сплачувати лише частково. Інколи роботодавець забезпечує студента необхідним навчальним матеріалом.

Усі умови варто одразу обговорювати особисто з підприємством, яке пропонує вам робоче місце під час навчання та уважно читати договір перед підписанням.

ПЕРЕВАГИ ДУАЛЬНОЇ ОСВІТИ

  • ПРАКТИЧНИЙ ДОСВІД.

 Сучасній системі освіти, на жаль, бракує практичного наповнення. «Суха» теорія вимагає багато часу для опрацювання, але у професійному житті приносить мало користі. Студентам дуже часто доводиться навчатись заново на тому робочому місці, яке вони обирають після університету,  де вони отримали лише базові знання, яких не достатньо для роботи. Ті ж, хто отримав дуальну освіту вже знають напевне, яке місце хочуть займати та якими будуть їх обов’язки, адже ще під час навчання вони спробували свої сили на посаді за фахом і мали можливість удосконалити отримані знання на практиці.

 

  • МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Навчаючись дуально, студенти отримують непогану зарплатню, на відміну від тих, хто обрав звичайний шлях здобуття вищої освіти (такі студенти не мають права працювати більше 20 годин на тиждень і отримують за це лише 300-400 євро на місяць). У майбутньому вони, як правило, також заробляють більше.

  • ВИСОКІ ПЕРСПЕКТИВИ

Приблизно 70% дуальних студентів залишаються працювати на підприємстві або фірмі, де вони проходили навчання, деякі взагалі одразу отримують посаду керівника окремого відділу. Але навіть, якщо тобі не запропонували омріяне місце, шанси отримати гарну роботу все одно зростають, адже приблизно 27 годин академічного навчання і практичний досвід протягом 21-28 тижнів дуже приваблюють роботодавців.

НЕДОЛІКИ ДУАЛЬНОЇ ОСВІТИ

  • Не всі спеціальності можна вивчати дуально. Якщо на ринку праці не вистачає кадрів у певній галузі, підприємства замовляють місця саме у цій сфері. Загалом, програми дуальної освіти доступні лише за технічним, економічним або соціальним напрямом.
  • Кількість бажаючих отримати дуальну освіту з кожним роком зростає, тому рівень конкуренції досить високий. Необхідно заздалегідь готуватись до співбесіди з роботодавцем, щоб відрекомендувати себе з найкращого боку.
  • Коли у «звичайних» студентів будуть канікули, ви будете працювати. Підприємства надають відпустку лише на загальних засадах. До того ж необхідно уміти поєднувати навчання та роботу, бути відповідальною та самостійною особистістю. Ваше доросле життя почнеться одразу після зарахування в університет. Але для декого це швидше перевага, аніж недолік.

ЗНАННЯ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ

Оскільки конкуренція на отримання дуальної освіти дуже висока, роботодавці надають перевагу перш за все високо мотивованим студентам з достатнім рівнем знань німецької мови. Для зарахування необхідно володіти мовою країни навчання на рівні С1, бажано підтвердити свої знання сертифікатом міжнародного зразка.

 

Якщо вас зацікавила така можливість отримання вищої освіти, але ви не знаєте, з чого почати, ми з радістю допоможемо вам!

Наші контактні данні:  01030, м. Київ, вул. Ярославів Вал, 7, оф 203; Тел: +380636376312

Залишити запит

Заповніть форму і найближчим часом з вами зв'яжеться наш менеджер

Ваш коментар

Поділіться в соц.мережах
Дізнайтеся свої шанси на закордонне навчання Замовити безкоштовну консультацію