ua
en ru
Що необхідно знати про вищу освіту в Австрії

За останні років 10 - 15 бажання здобути вищу освіту серед українців, росіян, абітурієнтів інших країн СНД зросла в рази. І для цього є цілий «спектр позитиву», що складається з очевидних і явно вигідних причин. Ми розглянемо коротко і тезисно головні з них.

Основним «привабливим пріоритетом» вибору навчання у ВНЗ Австрії є його фінансова доступність практично для будь-якого абітурієнта нашої країни. Наші співвітчизники оплачують за один семестр навчання всього близько 400 Євро за 1 семестр. А це досить розумна ціна для отримання якісної і статусної освіти.

Наступним істотним «плюсом» освіти в Австрії є те, що в більшості місцевих ВНЗ абсолютно немає вступних іспитів. І для того, щоб стати повноправним студентом, вам достатньо пред'явити документи про попередню освіту! Правда оформити їх потрібно буде за суворим «австрійським зразком». Але правило відсутності вступних іспитів при зарахуванні не стосується медичних спеціальностей і декількох, особливо цінних для Австрії, творчих професій.

Крім того, деякі австрійські університети виплачують офіційні стипендії не тільки своїм громадянам, але і студентам з інших країн (нашій в тому числі). А ця сума варіюється від 940 до 1040 Євро за кожен місяць навчання. Однак треба визнати: отримати право на її отримання нашим співвітчизникам дається дуже непросто. Занадто складна бюрократична система австрійських законів, правил і нормативів.

Але, вроджене завзятість наших молодих людей, творить часом чудеса. І багато хто з них мають намір не тільки право на отримання досить солідною стипендії, але і активно використовують і інші економічні вигоди під час навчання в австрійських університетах.

Як приклад, можна назвати участь в службі «Ossterreichischer Austauschdienst» (Академічний обмін студентами з різних країн). А саме вона займається питаннями ретельного відбору іноземних студентів, які, довівши свою серйозність і справжнє прагнення до навчання в Австрії, отримують унікальний шанс стати «обмінним студентом» цієї прекрасної у всіх відносинах країни.

А цей варіант дає, в свою чергу, можливість отримувати повноцінні «австрійські стипендії» і навіть солідні гранти, як на навчання, так і для всіляких наукових і дослідницьких робіт. Але найцікавішим «моментом» отримання подібних грат є не економічна вигода «тут і зараз», а реальна можливість після закінчення універсітета в перспективі стати австрійським громадянином і знайти роботу в Австрії, причому за своєю спеціальністю.

Необхідно заздалегідь знати і те, що навчання в Австрії проходить по строго послідовним етапам:

- Навчання на отримання «звання» бакалавра. Для цього вам знадобиться мінімум три роки наполегливої ​​праці - адже починати завжди найскладніше. До речі дуже багато наших співвітчизників «обмежуються» цим етапом. Так як звання «магістр» дає їм повноцінне право працювати (в повному обсязі ж бажають присвятити своє життя науці, стати знаменитими професорами і докторами). Наприклад, інженери в Австрії - це вельми престижна і високооплачувана професія.

- Магістратура. У цей дворічний період навчання студенти вже визначаються зі своєю конкретною спеціалізацією і отримують знання, здебільшого, саме по ній.

- Докторантура. Це найскладніша «щабель» освіти для високоамбіціозних молодих людей, які цілеспрямовано вирішили присвятити своє життя науці, дослідженням незвіданого або винаходів в так званій області: «Хай Тек».

Але говорячи про основні «позитивні переваги» отримання австрійської вищої освіти, ми не можемо промовчати про низку очевидних проблем і труднощів, що є, втім, в будь-якій країні світу.

В першу чергу це стосується досить непростої «процедури» отримання візи. Вона пов'язана з масою заходів, «канцелярско-бюрократичного порядку». Студентська віза дається всього на рік і вимагає величезного терпіння і збору «стосів» всіляких документів, довідок та інших «важливих папірців».

Серйозна проблема - отримання гуртожитку при університеті. Їх кількість, незважаючи на багатство країни, набагато менше бажаного. І велика частина іноземних студентів змушені знімати житло за свої гроші. Що в Австрії для наших людей буває дуже накладно. Але і тут можна знайти знімне житло за цілком прийнятними цінами - нічого неможливого немає.

Головне все робити спокійно, без «нервових сплесків», вивчити всі тонкощі і нюанси освітньої системи Австрії заздалегідь і, чого б це вам не коштувало, здійснити свою мрію.

А отримання австрійського диплома - це незвичайний шанс отримати гідну роботу, і жити щасливо, цивілізовано, серед чудових природних і культурних красот незрівнянної Австрії.

Залишити запит

Заповніть форму і найближчим часом з вами зв'яжеться наш менеджер

Ваш коментар

Поділіться в соц.мережах
Дізнайтеся свої шанси на закордонне навчання Замовити безкоштовну консультацію